LINKS
American Academy of Thermology Deutsche Gesellschaft für Thermographie & Regulationsmedizin European Association of Thermology Find volumes prior to 2012 in Archive
|
European
Congress of Thermology 1974-2021-an Up-Dated Historical Perspective Kurt
Ammer 1,2 1
European Association of Thermology, Vienna, Austria 2 Faculty of Applied
Mathematics and Computing, University of South Wales, Treforest Campus,
Pontypridd, UK SUMMARY This
is an updated historical perspective on the European Thermology Congresses in
the period from 2009 to 2021. As with the previous review article, the schedules for lectures, the lists of delegates, abstract books, congress
proceedings and photos of the congress participants
were checked from the recent 5 conferences. Descriptive statistics were
compiled regarding the origin of the participants, the number of participants
and presentations per conference and the topics of the presentations. In
total 275 presentations have been given at the recent 5 European Congresses of
Thermology. The median
number of delegates at the congresses between 2009 and 2021 was 61, slightly
higher than the median number of participants in the period 1990 to 2006
despite the pandemic-related low number of participants in the online congress
2021. Approximately
20% of all presentation originated from outside of Europe. There was a shift of
topics predominant in the first 10 and the 5 recent congresses. In the period from 2009 to
2021, the topic of sport and/or exercise was at the top,
followed by applications in veterinary medicine, vascular diseases, and
standards/quality assurance. The Online Congress 2021 suffered from the
COVID-19 pandemic but mastered this difficult challenge quite well in terms of
scientific output. Similar
as the scientific literature on thermology, the history of the recent five European
Congress of Thermology reflects the trends in thermographic research with a
currently high interest in standard protocols for applications in sports and
exercise science, animal thermography and vascular diseases. KEY
WORDS: European Congress of Thermology, period 2009 to 2021, Online Congress,
European Association of Thermology (EAT), historical perspective EUROPÄISCHER THERMOLOGIE-KONGRESS
1974-2021 - EINE AKTUALISIERTE HISTORISCHE PERSPEKTIVE Dies ist eine
aktualisierte historische Perspektive auf die Europäischen Kongresse für
Thermologie im Zeitraum von 2009 bis 2021. Wie beim vorangegangenen
Übersichtartikel wurden von aller Konferenzen die Zeitpläne für Vorträge, die Delegiertenlisten, Abstrakt-Bücher, Kongressbände
und Fotos der Kongressteilnehmer gesichtet. Es wurden deskriptive Statistiken
in Bezug auf die Herkunft der Teilnehmer, die Anzahl der Teilnehmer und
Präsentationen pro Konferenz und die Themen der Präsentationen erstellt. Insgesamt wurden 275 Vorträge auf den letzten 5
Europäischen Kongressen für Thermologie gehalten. Die mediane Anzahl der
Delegierten lag bei den Kongressen zwischen 2009 und 2021 bei 61, etwas höher
als der Medianwert von Teilnehmern im Zeitraum 1990 bis 2006 trotz der
pandemiebedingten niedrigen Teilnehmerzahl am Online-Kongress 2021. Etwa 20%
aller Präsentationen stammten von außerhalb Europas. Es gab eine Verschiebung
von Themen, die in den ersten 10 und den jüngsten 5 Kongressen vorherrschten.
Im Zeitraum 2009 bis 2021
lag das Thema Sport und/oder Bewegung an der Spitze, gefolgt von Anwendungen in
der Veterinärmedizin, Gefäßerkrankungen und Normen/Qualitätssicherung. Der
Online-Kongress 2021 litt unter der COVID-19-Pandemie, meisterte diese
schwierige Herausforderung aber in Bezug auf den wissenschaftlichen Ausstoß recht
gut. Ähnlich wie die wissenschaftliche Literatur zur Thermologie spiegelt die
Geschichte der jüngsten fünf Europäischen Kongresse für Thermologie die Trends
in der thermografischen Forschung mit einem derzeit hohen Interesse an Standardprotokollen
für Anwendungen in der Sport- und Bewegungswissenschaft, Tierthermographie und
Gefäßerkrankungen wider. SCHLÜSELWÖRTER:
Europäischer Thermologie-Kongress, Zeitraum 2009 bis 2021, Online-Kongress,
European Assoziation für Thermologie (EAT), historische Perspektive Thermology
international 2021, 31(4) 163-171 |